MM106 Anacı ve Üzerine Aşılı Golden Delicious Elma Çeşidine Tuz Stresinin Etkileri

Duygu Akçay, Ahmet Eşitken

Özet


Deneme, MM106 anacına ve MM106 anacına aşılı Golden Delicious elma çeşidinin tuz stresine karşı tepkilerinin belirlenmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkilerine ait yetiştirme serasında 2014-2015 yıllarında yürütülmüştür. Bitkilere 2 farklı şekilde tuz stresi uygulanmıştır; bir grup bitki tuzlu ortama (yetiştirme ortamı 2.5-3.0 mS/cm EC’ye gelene kadar NaCl içeren suyla sulanarak ortamın tuzlu olması sağlanmıştır) dikilmiş ve diğer grup da tuz içermeyen ortama dikilip bitkilerin sürgünleri 10 cm boyuna geldiğinde 35 mMNaCl’ li sulama suyu ile sulanmıştır. Tuz stresine maruz bırakılan fidanların ortamı 2.5-3.0 mS/cm EC arasında kalması sağlanmıştır. Çalışma sonucunda yaprak sıcaklığı, membran geçirgenliği, SPAD değeri, yaprak su oransal içeriği ve stoma iletkenliği parametreleri belirlenmiştir. Uygulamadan bir ay sonra ve 4 ay sonra yapılan ölçümler sonucunda membran geçirgenliği en yüksek tuzlu ortama dikilen bitkilerde (sırasıyla % 45.3 ve % 38.9) belirlenmiştir. En yüksek stoma iletkenliği her iki bitki grubunda da kontrolde (sırasıyla 322 ve 268mmol m-2 s-1) belirlenirken en düşük tuzlu ortama dikilen bitkilerde (sırasıyla 123 ve 138mmol m-2 s-1) tespit edilmiştir. En yüksek LRWC 1. Ay ve 4 ay sonrasında % 81.6 ve % 67.7 değeri ile kontrolde bulunmuştur. Uygulamadan 1 ay ve 4 ay sonrasında yapılan ölçümlerde en yüksek SPAD (sırasıyla 59.3 ve 48.6) kontrolde görülürken en düşük SPAD (32.6 ve 41.7) tuzlu ortamda görülmüştür.


Anahtar Kelimeler


Tuz Stresi, Anaç, Elma, Tolerans

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Belkhodja, R., Morales, F., Abadia, A., Gomez-Aparisi, J., Abadia, J. (1994). Chlorophyll fluorescence as a possible tool forsalinity tolerance screening in barley (Hordeum vulgare L.), J. Plant Physiol. 104: 667–673.

Botella, M.A., Rosado, A., Bressan, R.A., Hasegawa, P.M. (2005). Plant Adaptive Responses to Salinity Stress, Plant Abiotic Stress, Blackwell Publishing Ltd., 270p.

Campos, P.S, Quartin, V., Ramalho, J.C., Nunes, M.A. (2003). Electrolyte leakage and lipid degradation account for cold sensitivity in leaves of Coffea sp. plants. J Plant Physiol 160: 283–292

Clark, H., Newton, P.C.D., Barker, D.J. (1999). Physiological and morphological responses to elevated CO2 and a soil moisture deficit of temperate pasture species growing in an established plant community. J Exp Bot, 50: 233–42.

Dalil, B., Ghassemi-Golezani, K. (2012). Changes in leaf temperature and grain yield of maize under different levels of irrigation. Res Crops, 13(2): 481-485.

Degl’Innocenti, E., Hafsi, C., Guidi, L., Navari-Izzo, F. (2009). The Effect of Salinity on Photosynthetic Activity in Potassium-deficient Barley Species, J Plant Physiol, 166: 1968-1981.

Downes, R.W. (1970). Effect of light intensity and leaf temperature on photosynthesis and transpiration in wheat and sorghum. Aust J Biol Sci, 23(4): 775-782.

El-Tayeb, M.A. (2005). Response of barley grains to the interactive effect of salinity and salicylic acid. Plant Growth Regul, 45(3): 215-224.

Fu, M., Li, C., Ma, F. (2013). Physiological responses and tolerance to NaCl stress in different biotypes of Malus prunifolia. Euphytica, 189(1): 101-109.

Gates, D.M. (1964). Leaf temperature and transpiration. Agron J, 56(3): 273-277.

Hernandez, J.A.,Olmos, E., Corpas, F.J., Sevilla, F., Del Rio, L.A. (1995) . Salt induced oxidative stress in chloroplasts of pea plants, Plant Sci. 105: 151–167.

Kaya, C., Higgs D., Saltali K., Gezerel O. (2002). Response of strawberry grown at high salinity and alkalinity to supplementary potassium. J Plant Nutr 25: 1415-1427.

Leshem, Y. (1992). Plant membranes: a biophysical approach to structure, development and senescence. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht

Liu, Y.,Subhash, C., Yan, J., Song, C., Zhao, J., Li, J. (2011). Maize leaf temperature responses to drought: Thermal imaging and quantitative trait loci (QTL) mapping. Environ Exp Bot, 71(2): 158-165.

Lutts, S., Kinet, J.M., Bouharmont, J. (1996). NaCl-induced senescence in leaves of rice (Oryzasativa L.) cultivars differing in salinity resistance. Annals of Botany. 78: 389-398.

Molassiotis, A.N., Sotiropoulos, T., Tanou, G., Kofidis, G., Diamantidis, G., Therios, I. (2006). Antioxidant and anatomical responses in shoot culture of the apple rootstock MM 106 treated with NaCl, KCl, mannitol or sorbitol. Biol. Plant. 50: 61-68.

Munns, R., Tester, M. (2008). Mechanisms of salinity tolerance. Annu Rev Plant Biol, 59: 651-681.

Parida, A.K., Das, A.B. (2005). Salt tolerance and salinity effects on plants: a Review. Ecotox Environ Safe, 60: 324-349.

Pessarakli, M. ve Szabolcs, I. (1999). Soil salinity and sodicity as particular plant/crop stress factors, Handbook of Plant Crop Stress, ISBN 0-8247-1948-4, New York, 1198 p.

Pırlak, L., Eşitken, A. (2004). Salinity effects on growth, proline and ion accumulation in strawberry plants. Acta Agr Scand, Section B –Soil & Plant Science 54: 189-192.

Premachandra, G.S., Saneoka, H., Fujita, K., Ogata, S. (1992). Leaf water relations, osmotic adjustment, cell membrane stability, epicuticular wax load and growth as affected by increasing water deficits in sorghum. J Exp Bot 43: 1569–1576

Singh, S.K., Sharma, H.C., Goswami, A.M., Datta, S.P., Singh, S.P. (2000) In vitro growth and leaf composition of grape vine cultivars as affected by sodium chloride. Biol. Plant. 43: 283-286.

Smart, R.E., Bingham G.E. (1974). Rapid estimates of relative water content. Plant Physiol., 53: 258 260.

Sotiropoulos, T.E. (2007). Effect of NaCl and CaCl2 on growth and contents of minerals, chlorophyll, proline and sugars in the apple rootstock M4 cultured in vitro. Biol. Plant. 51: 177-180.

Srivastava, T.P., Gupta, S.C., Lal, P., Muralia, P.N., Kumar, A. (1998). Effect of salt stress on physiological and biochemical parameters of wheat. Ann. Arid Zone 27: 197-204.

Tuteja, N. (2007). Mechanisms of high salinity tolerance in plants. Method Enzymol, 428: 419-438.

Yin, R., Bai, T.H., Ma, F.W., Wang, X.J., Li, Y.H., Yue, Z.Y. (2010). Physiological responses and relative tolerance by Chinese apple root stocks to NaCl stress. Sci Hortic 126: 247–252.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.