Konya İl Merkezinde Yetiştirilen Mahalli Armut Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Tespiti

Fatma Yiğit Büyük, Lütfi Pırlak

Özet


Bu çalışma 2014–2015 yılları arasında Konya il merkezinde yetiştirilen mahalli armut çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında Frenk Armudu, Kestel Armudu, Konya Güzeli, Limon Armudu, Mor Armut, Nar Armudu ve Şeker Armudu çeşitlerinin bazı fenolojik ve pomolojik özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda bu çeşitlerde meyve ağırlıkları 71,14-307,04 g, meyve eni 43,67–80,24 mm, meyve boyu 55,46–103,66 mm, meyve hacmi 60–300 cm³, meyve yoğunluğu 0,54–1,78 g/cm³, meyve eti sertliği 0,20–9,00 Ib, suda çözünür kuru madde % 10,1–17,9 ve titre edilebilir asit oranı % 1,13–4,16 arasında bulunmuştur.

Çalışma sonucunda incelenen mahalli armut çeşitlerinin her birinin kendine has kıymetli özelliklerinin bulunduğu, bu nedenle gerek ıslah çalışmalarında kullanılmalarının, gerekse çeşit adayı olarak değerlendirilmelerinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.

 


Anahtar Kelimeler


Konya, Mahalli armut çeşitleri, Fenolojik özellikler, Pomolojik özellikler

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Anonim (2016). Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 8. Bölge Müdürlüğü Kayıtları, Konya.

Aşkın MA, Oğuz Hİ (1995). Erciş’te yetiştirilen ümitvar Mellaki armut tiplerinde bazı meyve ve ağaç özelliklerinin tespiti üzerinde araştırmalar. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana, Cilt I (Meyve): s. 84-88.

Bostan SZ, Şen SM (1991). Van ve çevresinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin morfolojik ve pomolojik özellikleri üzerine araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1:153-169.

Burak M, Büyükyılmaz M, Öz F (1998). Marmara Bölgesi için ümitvar elma çeşitleri seçimi. Bahçe, 27: 107-119.

Demirsoy L, Öztürk A, Serdar Ü, Duman E (2007). Saklı cennet Camili’de yetiştirilen yerel armut çeşitleri. Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 4-7 Eylül, Cilt I: Meyvecilik, s. 396-400.

FAO (2016). http://www.fao.org / Statistical Databases / FAOSTATE–Agriculture / Agricultural Production.

Güleryüz M (1977). Erzincan’da Yetistirilen Bazı Önemli Elma ve Armut Çesitlerinin Pomolojileri ve Döllenme Biyolojileri Üzerine Bir Arastırma, Atatürk Üniversitesi Yayınevi, No:229, Erzurum.

Güleryüz M, Ercişli S (1997). Kağızman ilçesinde yetistirilen mahalli armut çesitleri üzerinde pomolojik bir araştırma. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, 2-5 Eylül, Yalova, s. 37-44.

Karadeniz T, Şen SM (1990). Tirebolu ve çevresinde yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin pomolojik ve morfolojik özellikleri üzerinde araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1: 152-165.

Layne REC, Quamme HA (1975). Advances in Fruit Breeding. Purdue University Press, West Lafayette, Indina, USA.

Pearce SC (1976). Field Experimentation with Fruit Trees and other Perennial Plants. Technical Communication, No: 23, CAB, London.

Sabır FK (2008). Bütün ve taze doğranmış domateslerde farklı derim sonrası uygulamaların muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Adana.

TUİK, 2016. http://www.tuik.gov.tr

Ülkümen L (1973). Bağ-Bahçe Ziraati. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:275, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 128, Ders Kitapları Serisi No:22, Erzurum.

Yetim H (2001). Gıda Analizleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:227, Erzurum.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.