GÜLÜZÜMÜ (Vitis vinifera L.) ÇEŞİDİNİN FİTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Sevil CANTÜRK, Birhan KUNTER, Nurhan KESKİN

Özet


Sofralık üzüm çeşitlerinin fiziksel özelliklerinin yanında kimyasal nitelikleri, başta fenolik bileşikler bakımından sahip olunan potansiyel, kalite unsurları olarak önem kazanmıştır. Bu çalışmada, asma gen kaynaklarımız içerisinde “pembe” tane kabuk rengi ile öne çıkan Ankara iline özgü Gülüzümü çeşidinin sofralık tüketime yönelik fitokimyasal kalite özellikleri belirlenmiştir. Çalışmalar, çeşidin orijinal ekolojisi olan Beypazarı ve Ankara-Merkez’de bulunan iki farklı bağ alanında yürütülmüştür. Toplam fenolik madde, toplam antosiyanin, tanen miktarları ile şırada kalite kriterleri ve tane kabuk rengi indeksi incelenmiştir.  Çalışmada, Gülüzümü çeşidinin toplam fenolik madde miktarının 1880.30 mgkg-1 - 1530.84 mgkg-1, toplam antosiyanin miktarının 521.96 mgkg-1 – 431.71 mgkg-1 ve kabuktaki tanen miktarının 828.06 mgkg-1 - 711.42 mgkg-1 arasında değiştiği belirlenmiştir. SÇKM 19-21 °Bx değerine ulaştığında hasat edilen üzümlerin pH değeri 3.97 – 3.95 arasında değişmiş, titrasyon asitliği ise 3.0 gl-1 ve 2.5 gl-1 olmak üzere düşük asit değeri göstermiştir. Sonuç olarak Gülüzümü, pembe rengin sunduğu çekiciliğin yanı sıra, fenolik madde bakımından yüksek sayılabilecek potansiyele sahip bir çeşit olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler


Gülüzümü (Vitis vinifera L.); sofralık üzüm; fenolik maddeler; kalite; CIRG indeksi

Referanslar


Anonim 2013. www.tuik.gov.tr, Erişim tarihi: 20.08. 2013.

Cantos, E., Carlos-Espín J. and Tomás-Barberán, F.A. 2002. Varietal differences among the polyphenol profiles of seven table grape cultivars studied by LC-DAD-MS-MS. J. Agric. Food Chem., 50: 5691-5696.

Carreño, J., Martínez, A. and Fernández-López, J.A. 1996. Measuring the color of table grapes. John Wiley & Sons, Inc, 21(1): 50-54.

Cavaliere, C., Foglia, P., Marini, F., Samperi, R., Antonacci, D. and Laganà, A. 2010. The interactive effects of irrigation, nitrogen fertilisation rate, delayed harvest and storage on the polyphenol content in red grape (Vitis vinifera) berries: A factorial experimental design. Food Chemistry, 122:1176-1184.

Cliff, M.A., Dever, M.C. and Reynolds, A.G. 1996. Descriptive profiling of new and commercial British Columbia table grape cultivars. Am. J. Enol. Vitic., 47(3): 301-308.

Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3, 165 s. Ankara.

Doshi, P., Adsule, P. and Banerjee, K. 2006. Phenolic composition and antioxidant activity in grapevine parts and berries (Vitis vinifera L.) cv. Kishmish Chornyi (Sharad Seedless) during maturation. International Journal of Food Science and Technology, 41:1-9.

Gemalmaz, N. 1994. Beypazarı ve Güdül ilçeleri bağcılığı ve yörede yetişen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 123 s. Ankara.

Göktürk-Baydar, N., Çetin, E.S., Hallaç, F. ve Babalık, Z. 2005. Üzümlerde fenolik madde içeriklerinin spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmesi. VI. Bağcılık Sempozyumu, 19-23 Eylül 2005, Tekirdağ.

Human, M.A. 2010. Effect of shading and ethephon on the anthocyanin composition of ‘Crimson Seedless’ (Vitis vinifera L.). Master thesis, Stellenbosch University Department of Viticulture and Oenology, Faculty of AgriSciences, 95 p, Matieland, South Africa.

Kanner, J., Frankel, E., Granit, R., German, B. and Kinsella, J.E. 1994. Natural antioxidants in grape ads wines. Ibid, 42: 64-69.

Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N. and Soyer, Y. 2005. Antioxidant activitiy of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turk J.Agric.For.,29:297-303.

Kedage, V.V., Tilak, J.C., Dixit, G.B., Devasagayam, T.P. and Mhatre, M. 2007. A Study of antioxidant properties of some varieties of grapes (Vitis vinifera L.). Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(2): 175–185.

Liang, Z., Wu, B., Fan, P., Yang, C., Duan, W., Zheng, X., Liu, C. and Li, S. 2008. Anthocyanin composition and content in grape berry skin in Vitis germplasm. Food Chemistry, 111: 837–844.

Marasalı, B. 1986. Ankara koşullarında yetiştirilen bazı yerli standart üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 87 s. Ankara.

Orak, H.H. 2007. Total antioxidant activities, phenolics, anthocyanins, polyphenoloxidase activities of selected red grape cultivars and their correlations. Scientia Hort., 111(3): 235-241.

Poudel, R.P., Tamura, H., Kataoka, I. and Mochioka, R. 2008. Phenolic compounds and antioxidant activities of skins and seeds of five wild grapes and two hybrids native to Japan. Journal of Food Composition and Analysis, 21: 622-625.

Ribéreau-Gayon, P. and Stonestreet, E.1966. Chimie Anal., 48(4): p.188.

Ribéreau-Gayon, P., Glories Y., Maujean, A. and Dubourdieau, U. 2000. Handbook of Enology, Volume 2: The Chemistry of Wine and Stabilization and Treatments, John Wiley and Sons Ltd., 441 p.

Rolle, L., Giacosa, S., Gerbi, V. and Novello, V. 2010. Comparative study of texture properties, color characteristics and chemical composition of ten white table-grape varieties. Am. J. Enol. Vitic., 62: 49-56.

Slinkard, K. and Singleton, V.L. 1977. Total phenol analysis: automation and comparation with manual method. Am J Enol Vitic, 28: 1–49.

Soyer, Y., Koca, N. and Karadeniz, F. 2003. Organic acid profile of Turkish white grapes and grape juices. Journal of Food Composition and Analysis, 16: 629-636.

Yi, O.S., Meyer, A.S. and Frankel, E.N. 1997. Antioxidant activity of grape extracts in a lecithin liposome system. JAOCS, 74: 1301–1307.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.